reede, juuni 25

Hoidistamishooaja avapauk ehk maasikamoosid rabarbriga

Ajal, mil Põhja-Eestis leiab ehk peenralt esimesi rohelisi maasikaid, on mul esimene ports koduaia maasikatest moosi juba purgis :) Jaanipäeval tõid sõbrad kaasa suure kastitäie marju, millest ohtra muu söögi kõrval enamus puutumata jäid. Nii ei jäänudki mul ilusal jaanipühal muud üle kui selle aasta hoidistamishooaeg avatuks kuulutada.

Haarasin Allani ema aiast natuke rabarbit ka kaasa, puhas maasikamoos on minu jaoks liiga magus ja igav. Kokku sain 4 purki (ca 1,5 l) rabarbri-maasikamoosi vaniljega ja 4 purki (2 l) maasika-rabarbrimoosi. Esimeses variandis on rabarber ülekaalus ja teine variant pigem maasikane. Ma nüüd pean veel natuke kaaluma, kumb neist moosidest mulle enam maitseb, Allan otsustas hoobilt maasikasema variandi kasuks. Aga meie väikese pere juures ehk rohkem maasikamoosi polegi tarvis, suur hulk teisi marju ja puuvilju tahab ju ka sügiseks purki panemist. Vaatame veel.

Rabarbri-maasikamoos vaniljega (nami-namist)

750 g rabarbri
500 g maasikaid
1 dl vett
500 g moosisuhkrut
1 vaniljekaun (Põlva Selverist ei leidnud ja kaugemale ei viitsinud poodi minna, lisasin pakikese vene päritolu vaniljet)

Keeda puhastatud ja tükeldatud rabarbri vees kaane all 5 minutit. Lisa maasikad koos moosihkru ja pikuti poolitatud vaniljekaunaga ning keeda veel 10 minutit. Eemalda vaht ja lase pisut jahtuda, eemalda vanillikaun ning pane steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Mina püreestasin ka selle moosi enne purkidesse panekut.

Maasika-rabarbrimoos (Thredahlialt)

1600 g maasikaid
500 g rabarbrit
1 kg suhkrut

Püreesta marjad ja rabarber, sega suhkruga ja lase 15 minutit seista, aegajalt segades. Siis lase moos keema tõusta, keeda 10 minutit ja eemalda vaht. Lase õige pisut jahtuda ning tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Purkide all olevad rätikud on taaskasutus minu ema moodi, ehk jõuluteemalisest laudlinast, mis oma pisut kulunud välimuse tõttu ei sünni enam lauale katteks, saavad hoopis köögirätikud :) Aga eks peale jaanipäeva tulebki nüüd jõule ootama hakata, mis seal enam.

3 kommentaari:

KK ütles ...

Issand kui tubli! Juba hoidised!
Ma pole kunagi saanud proovida maasikat rabarberitega, sest nood on alati nii erineval ajal ja ma unustan rabarbereid külmutada ette.
Põnev!

karin ütles ...

mina tegin sel aastal esimest korda maasika-rabarbri mahla. ka väga maitsev sai :)

Anonüümne ütles ...

ma mäletan, et kunagi keska ajal (alles see oli:P) ütles 1 õpetaja, et alles jõulud, juba jaanipäev, kohe jälle jõulud. ja kui jabur see tundus. ja see on nii ja rohkem ka veel nüüd...

vernanda
huvitav, miks ta läbi readeri anonüüm on?!?