Mul on tunne, et varsti seon põlle ette ja hakkan mehele mitmekäigulisi lõunasööke ka valmistama, peaasi et kirjutama ei peaks. Aga enda väljavabandamiseks, siis meil on tõesti palju igasuguseid aedvilju, kuna kumbki meie vanematest ei anna alla ja Lõuna-Eestis käies pannakse mõlemalt poolt kaasa suur-suur kastitäis igasugu kraami. Seega on mul iga päev nuputamist mida nendest valmistada, no ja sööma ju inimene peab, eks?
Kolmapäeva õhtul sõime juba korduvalt järgi proovitud ja palavalt armastatud Peekoniga ja seentega täidetud kanafileed ahjukõrvitsaga, aitäh Thredahlia;) Ma arvan, et olen seda toitu juba üle 5 korra küll valmistanud. Esimestel kordadel ilma kõrvitsateta aga korra proovisin ja nüüd enam muudmoodi ei taha.

Nejapäeval oli õhtusöögiks Hakkliha-Tomativormi raamatust Kiirelt ja tervislikult, imehea sai. Minul selle valmistamine just kiirelt ei õnnestunud aga selleeest sain suure hulga köögivilju sinna sisse sokutada. Kuigi retsept on neljale, jäi meil küll vaid õige veidi järgi, mis Allan järgmise päeva lõunaks otsustas kaasa võtta (ei juhtu just sageli ;)) Pilti ei ole, kuna söömisega läks kiireks ;)
Reede õhtuks valmistasin Tomatisuppi pasta ja basiilikuga, kõrvale röstitud saiad, retsept pärit Köögiviljaraamatust. Meeldivalt mahe sai, viimati tehtud tomatisupp mingi teise retsepti järgi sai liiga vänge ja suutsinme mõlemad süüa vaid minikoguse sellest. Aga see supp sai küll otsa ;)
-------------------------------------------------------------------------------------
Hakkliha-tomativorm
1 suurem suvikõrvits
4 tomatit
400 g veisehakkliha
1 sl õli praadimiseks
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 sl tomatipastat
0,25 tl must pipart
0,5 tl soola
1 tl kuivatatud punet
Kaste:
2 sl õli
5 dl piima
2 sl jahu
2 dl riivjuustu
soola
valget pipart
jahvatatud muskaatpähklit
Lõika suvikõrvits ja tomatid viiludeks. Pruunista hakkliha pannil õlis 4-5 minutit, kuni vedelik on aurustunud. Koori ja haki pannil sibulad, purusta küüslauguküüned. Lisa hakklihale sibul, küüslauk, maitseained ja tomatipasta, hauta 2 minutit. Kastme jaoks kuumuta kastrulis õli, sega hulka jahu ja seejärel piim. Kuumuta segades, kuni kaste pakseneb (u 5 minutit). Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkiga. Pane pool suvikõrvitsa ja tomaiviiludest ahjuvormi põhja. Laota peale hakkliha ning kata ülejäänud tomati- ja suvikõrvitaviiludega. Kalla vormi kaste ja raputa riivitud juust. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit.
Tomatisupp pasta ja basiilikuga
1 suurem
800 g tomateid
2 sl oliiviõli
1 hakitud sibul
1-2 küüslauguküünt
1 väike paprika
1 l köögiviljapuljongit
2 sl tomatipüreed
1 tl suhkrut
0,5 dl värskeid basiiliulehti
2,5 dl teokarbipastat
Keeda pasta al dente. Kuumuta peenestatud sibulat, küüslauku ja paprikat paksupõhjalises kastrulis õlis. Lisa purustatud tomatid ja püree, kuubikutest valmistatud puljong ning suhkur. Keeda 5-10 minutit kaane all, vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Rebi hulka basiilikulehed (mõned jäta kaunistamiseks). Soovi korral püreesta supp saumikseriga. Nõruta pasta ja sega ülejäänud supi hulka. Kuumuta kõik koos veelkord läbi ja serveeri kohe. Kaunista värskete basiilikulehtedega.
9 kommentaari:
Nuputasin just , mida täna süüa teha, et saaks kiiresti valmis. Laupäev ju :D
Nüüd su blogist inspiratsiooni saades võtan hakkliha-tomativormi ette. Aitäh retsepti eest!
ma seda kõrvitsapilti imetlen. a just panin ahju kanarullikud ja sellest põllest.
et ma pikka aega otsisin endale põlle, sellist linast, ühevärvilist ja et saaks kaela tagant kinni siduda ja siis pärast nöörid kõhupeale kinni. ühesõnaga leidsin sellise ilusa veinipunase. ja nüüd olenemata alumisest riidekihist on see mul pea hommikust või lõunast saati ees. no ei raatsi loobuda. totter, tean.
Mel, loodan et maitseb ;)
Aga Mann, kust sellist põlle leida võib, mul tegelikult oleks ka vaja...
sellist põlle saab ljubljanast, nama kaubamajast. a kui sa tahad, siis ma võin sulle sealt osta, ma värve hetkel ei mäleta, mis seal veel oli, aga ma niikuinii pean lähiajal sinna uuesti minema lõnga ostma, niiet siis saan vaadata.
Jaa Mann, tahan küll. Värv oleks tumepunane, beez või tumepruun väga vinge ;) Anna teada kui kaubaks läheb, sa oled lihtsalt nii-nii hea!!!
Tore, et meeldib!
Talikõrvitsa asemel nooremapoolsete ahjus koorega röstitud suvikõrvitsatega on ka hea ;)
nii, oli neid punakaid, mis mul, siis beeze, oranze, rohekaid,pruunikat. ma vist neljapa-reede lähen jälle kontorisse tööle, siis ostan ära. anna mulle lihtsalt oma eelistused teada.
ma lasin jurel pilti teha, panen enne õhtat üles flickrisse.
Tänx Mann, vastan sulle meili teel ;)
Postita kommentaar