Hommikune vaidlus emaga viis selleni, et me Allaniga suurema osa õhtusöögist planeerisime ja valmistasime. Meil tuleb see stressivabamalt välja, ei mingit draamat. Ema sai selle võrra väärtuslikku aega õmblusmasina seltsis.
Lisaks tavapärastele jõuluroogadele valmis meil mitmel erineval moel valmistatud forell, mille kõrvale pakkusime hautatud lillkapsa ja brokoli õisikuid ning keedetud kartuleid. Kõik retseptid pärit Nami-Namist :)
1 kg lõhefileed
2 tl soola
0.5 tl purustatud musta pipart
2 sl hakitud värsket tilli
200 g ehk umbes
3 väikest keedetud peeti
2 sl õli
Tee lõhefileesse sügavad sisselõiked, siis tõsta lõhefilee võitatud ahjuvormi, nahk allpool. Maitsesta soola ja pipraga, puista peale rohkelt hakitud tilli.Lõika keedetud peedid õhukesteks viiludeks, siis nt viinapitsiga väikesteks ratasteks. Laota peedirattad "soomustena" lõhefileele. Nirista peale veidi oliiviõli.Kata vorm fooliumiga ning küpseta 200kraadises ahjus 20-30 minutit, olenevalt lõhefilee paksusest ja soovitud küpsusastmest.
600 g forelli või lõhefileed
200 g mahedamaitselist marineeritud kurki väikeste kuubikutena
ohtralt värsket tilli
meresoola
musta pipart
250 g hapukoort
Eemalda kalafileelt luud ja lõika filee paksema osa sisse sentimeetrisügavused sälgud - siis imenduvad maitseained paremini. Aseta kala ahjuvormi, raputa peale soola, pipart ja rohkelt tilli. Kata kala pisikesteks kuubikuteks lõigatud marineeritud kurgiga, tõsta peale hapukoor. Küpseta 200kraadises ahjus 15-20 minutit, olenevalt kalafilee paksusest ja soovitud küpsusastmest. Ideaalis peaks kala seest veel veidi roosakas jääma.
Magustoidu olin juba nädalaid tagasi välja valinud, sellel aastal see lihtsalt pidi olema riisipuding ehk risalamande. See maitses veelgi paremini kui olin osanud arvata, kirsikastmega lihtsalt võrratu.
Riisipuder:
1 l piima
150 g pudruriisi
1 vanillikaun
Lisaks:
5 dl 35% rõõska koort
100 g mandlilaaste
2 - 3 sl suhkrut
Kirsikaste:
680 g purk konservitud kivideta kirsse
1 kuni 2 sl maisitärklist
2 sl vett
Lase piim nõrgal tulel keema tõusta. Pese riis külmas vees. Kurna ja lisa keevale piimale koos vanillikaunaga.Sega väga nõrgal tulel, kuni piim uuesti keema hakkab. Kata pott kaanega ja hauta 45-60 minutit, kuni piim on imendunud ja riis pehme. Lase pudrul täielikult jahtuda.Sega jahtunud riisipuder vahustatud koore ja mandlitega, vajadusel maitsesta suhkruga.Serveeri koos sooja kirsikastmega: soojenda kirsid omas mahlas. Sega maisitärklis külma veega, lisa kirssidele. Keeda tasasel tulel paar minutit, kuni kaste pakseneb.
Kohvi kõrvale küpsetasime banaanikeeksi, mille söömiseni me kahjuks ei jõudnudki. Viisime hoopis järgmisel päeval Greete 1. sünnipäeval külakostiks. Kuna külas meie viidud kooki ei pakutudki, siis küpsetasin täna veel kaks tükki, ühe ise söömiseks ja teise homseks külaskäiguks :) Ma asendasin retseptis ette nähtud vürtsid sujuvalt piparkoogimaitseainega, sai veelgi jõulusem.
2 muna
2.5 dl suhkrut
100 g sulatatud võid
5 dl nisujahu
3,5 tl piparkoogimaitseainet
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
2 dl purustatud banaani
200 g maitsestamata jogurtit
Kaunistuseks
tume šokolaad
Klopi munad suhkruga lahti, lisa sulavõi. Sega kuivained omavahel.Püreesta banaanid ja sega jogurtiga. Lisa kuivainesegu ja banaanijogurt vaheldumisi munavahu hulka.Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud 1,8liitrisesse rõngasvormi või väiksemale ahjupannile.Küpseta 175kraadises ahjus umbes 60 minutit.
2 kommentaari:
Ma eeldan, et see "teine" ja "külla kaasa võtmiseks" keeks on mulle mõeldud. Olen seda ise korra teinud, seega prooviksin meeleldi ka sinu varianti.
Sa oled täiesti õigel teel, kuigi suutsin selle kaasavõetava keeksi veits nässu ka keerata juba :) Aga ehk maitse ei kannata ja eks homme räägin pikemalt ;)
Postita kommentaar