Mis sobiks lumesse mattunud hommikul paremini, kui lõiguke vürtsikat kõrvitsakeeksi õrnalt hapuka lumivalge toorjuustukreemiga. Seda siis loetud päevad enne kevade algust.
Revideerisin nädala alguses oma sügavkülmiku varusid ja mõistsin, et ise need seal ei kahane. Tuleb taas algatada aktsioon - sügavkülmik tühjaks. Lihasahtli sisu muutub meil pidevalt ja sellega muret pole, kuid teised sahtlid näitavad sisu kahanemist vähem, kui mulle meelepärane oleks. Sellest tulenevalt näeb siin nüüd ehk mõnda ega mitte just hooajalisi toidupostitusi :)
Aga kõrvitsakeeksi juurde taas. Kõige enam kasutan kõrvitsat püreesupiks, kuid alati jääb veidi üle ning selle olen ahjus pehmeks röstinud ja saadud püreed minigrip kottides sügavkülmas hoiustanud. Täpselt parajates portsudes näiteks selle keeksi tarvis. Mari-Liisi retsepti muutsin vaid niipalju, et ingveri asendas veidikese kardemoniga ja kattele lisasin pisut enam suhkrut. Tegu on tõeliselt mõnusa ja mahlase keeksiga.
Kõrvitsakeeks
2 dl suhkrut
3 dl kõrvitsapüreed
95 g sulatatud võid
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
2 tl vaniljesuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
veidi kardemoni
Katteks:
150 g toorjuustu
3 spl tuhksuhkrut
1 laimi mahl ja riivitud koor
Vahusta munad suhkruga. Sega eraldi kausis omavahel kõrvitsapüree ja jahtunud sulavõi. Ja veel ühes eraldi kausis sega kõik ülejäänud kuivained. Lisa kuivainetele kõrvits ja või ning kõige lõpuks sega hulka muna-suhkruvaht.
Määri keeksivorm võiga ja vala tainas vormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus kõige alumisel siinil 180 kraadi juures 40-50 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Tõsta vorm ahjust, lase jahtuda. Võta keeks vormist välja.
Katte tarvis sega kõik vajalikud ained omavahel. Määri kate jahtunud keeksile. Lase külmkapis tahedamaks minna.
1 kommentaar:
Ma katsun veel om kõrvitsat kuukese säilitada, et siis pidulikult lahti lõigata ja Hermanile priimat rooga teha. Arvestades tema esialgseid söögikoguseid, jagub kindlasti kõrvitsat nii supi kui keeksi jaoks:-)
Postita kommentaar