pühapäev, veebruar 1

Väike toidupõige Indiasse

Nami-nami kooskokkamine läätsede teemal ajendas mind mõnda uut läätserooga proovima. Alates esimesest katsetusest Kajaka läätsehautisega, on need pisikesed kaunviljad püsivalt meie kuivainete riiulis olemas ja sagedas kasutuses.

Seekord otsustasin proovida Indias väga levinud taimetoitu Dhal, mida valmistatakse kohalikes oludes nii üsna vedela ja supilaadsena kui ka päris tummise hautisena. Nami-nami retsept, mille valisin, oli just paraja tekstuuriga hautis. Kui ma poodidest tamarindi pastat leida ei suutnud, oli Pille lahkesti nõus mind selle 1 tl suuruse kogusega varustama. Juhtus aga nii, et ühe väga toreda sündmuse tõttu meil tol päeval kokku saada ei õnnestunudki, kuid pasta leidsin tänu tähelepanelikule naminamikale Piprapoest :)

See roog sai esiteks imeilus, kurkum muudab selle lausa kuldkollaseks. Dhali vürtsikus koos magusa mango tšatniga (chutney'ga?) moodustas mõnusa magushapu koosluse, mis meile mõlemale väga maitses. Toidu kõrvale riisi keetma asudes selgus tõsiasi, et mul on kodus küll sushi, risotto ja pudruriisi, aga mitte teragi basmati või vähemalt pikateralist tavalist riisi. No pudruriis tundus kõige õigem valik sellest, oluliselt vähem keetes muidugi ;)


  • 200 g punaseid läätsesid
  • 1 l külma vett
  • 2 sibulat (lõika sektoriteks)
  • 4 küünt küüslauku
  • 1 tl jahvatatud koriandriseemneid
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 0.25 tl Cayenne'i pipart
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 tl tamarindi pastat
  • maitse järgi laimi mahla
  • väike kimp värsket koriandrit
Serveerimiseks:
  • keedetud basmati riisi
  • chutney'd
  • maitsestamata jogurtit
Valmistamine:
Pane läätsed ja külm vesi potti, kata kaanega ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ning hauta 15 minutit, kuni läätsed on pehmed. Samal ajal kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel. Lisa sibulad ja veidi soola ning prae aeg-ajalt segades 10-12 minutit, kuni sibulad on pehmed ja kuldsed.Lisa küüslauk ja vürtsid ning kuumuta veel 2 minutit. Lisa läätsed koos keeduveega ning hauta veel 5 minutit tasasel tulel, kuni vedelik on paksenenud. Sega juurde tamarindipasta ning kuumuta aeg-ajalt segades 2 minutit. Maitsesta ja tõsta pott tulelt. Tilguta peale veidi laimimahla. Serveeri koriandri, keedetud basmati riisi, tšatni ning maitsestamata jogurtiga.

Magustoiduks seevastu lihtne keefiritarretis, kasina aja magustoit, nagu Pille retsepti juurde lisanud on :) Tuleb hakata harjutama, mine tea kuidas see olukord majanduses ka meid võib mõjutama hakata.



  • 5 dl keefirit
  • 300 g maasikamoosi või vaarikamoosi
  • 6 lehte želatiini
  • 0.5 dl vett želatiini lahustamisek
Valmistamine:
Pane želatiinilehed külma vette likku 5 minutiks. Sega keefir ja keedis. Sega peene nirena juurde kuivaks pigistatud ja väheses kuumas vees lahustatud želatiiniga. Tõsta pokaalidesse ja lase tarretuda.

2 kommentaari:

Maarja ütles ...

ohh, mu hing ihkab riisi...kaunis ahvatlus.

tegin ka ükspä kefiiri ja jogurti tarretist. väga hea lihtne oli.

Tullia ütles ...

Kunagi tegin päris tihti keefiri tarretis. Aga panin põhja maasikatoormoosi ja peale panin keefiri-zhelatiini-suhkru segu. Väga efektne jäi pokaalis ja maitses ka hästi.